2.4.1. La càmera fotogràfica

Icona iDevice

La captació d'imatges es fa mitjançant la càmera fotogràfica si es tracta d'imatges estàtiques , i en el cas de les imatges en moviment amb el vídeo o la càmera cinematogràfica.

Una càmera fotogràfica és una caixa opaca. A la part frontal hi ha una lent que serveix per enfocar la imatge i mitjançant l'obturador, permet que la llum penetri a l'interior. Com ja vàrem veure a la unitat anterior, té el seu origen en la càmera fosca.

Al llarg de l'evolució de la fotografia, les càmeres han canviat molt d'aspecte. Des de les càmeres de banc òptic, o de gran format, passant per les càmeres de format mitjà, i el sistema professional rèflex, fins a les càmeres modernes compactes, cada vegada més automatitzades per l'ús popular.

Actualment, encara s'utilitzen les càmeres de gran format amb suports digitals, de forma que, enlloc d'aquelles plaques analògiques amb emulsió de plata, es poden fer fotografies professionals per a treballs d'arquitectura o d'exposicions artístiques basades en la tecnologia fotogràfica més primària, però adaptant-la als nous temps i a les possibilitats de la tecnologia digital.

Finalment, les càmeres analògiques de 35mm, les que utilitzen pel·lícules de rodet, han evolucionat al format digital, que actualment ocupa el mercat amb la seva carrera pels megapíxels.

La càmera rèflex, utilitza el sistema rèflex. Quan miram pel visor, , la llum es reflecteix al mirall i es descompon a través del prisma, de manera que el que veiem és exactament el que entra per l'objectiu. Un cop haguem disparat, el mirall s'eleva i l'obturador s'obre, deixant pass a la llum , que impressionarà la pel·lícula.