Filosofia

 IncaPensap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CAFEFILOp

Els departaments de Filosofia dels Instituts IES Berenguer i Pau Casesnoves estem organitzant el primer Festival de Filosofia: "Inca Pensa" a Mallorca, dels dies 8 a l’11 de maig. Aquesta iniciativa té la pretensió d’emular altres Festivals de Filosofia com Barcelona Pensa, València Pensa, etc.

El 9 i 10 de maig durant el matí uns 250 alumnes de 1r de batxillerat d’Inca passaran per diversos tallers, activitats i xerrades tractant diversos problemes o temes “filosòfics” amb l’objectiu principal de fomentar l’esperit crític i el coneixement de la realitat problemàtica que ens envolta. Ho faran de la mà d’especialistes i institucions: entitats, professors de filosofia d’institut i universitat, psicòlegs, sociòlegs… Aquesta primera experiència neix amb la il·lusió de poder créixer en el futur oberta a tots els instituts i persones interessades amb la Filosofia. A l’horabaixa estan programats un seguit d’activitats obertes al públic en general: taules rodones, conferències, cafè filosòfic, activitats per infants, presentació de llibres...
Per més informació ens podeu trobar a Twitter i a Facebook a @IncaPensa!

Un curs més ens visita Nadia Ghulam, activista per la pau i escriptora. Nascuda a Kabul, a l'Afganistan, va patir les conseqüències de les guerres que afecten el seu país des de fa 40 anys. Atesa per una ONG es traslladà a Catalunya per guarir-se de les greus ferides que li causà l'explosió d'una bomba a casa seva (més de 10 operacions quirúrgiques l'han reconstruïda físicament). Amb l'ajuda de la seva família d'acollida ha realitzat estudis universitaris malgrat no va aprendre a llegir fins als 16 anys.

 

Nadia Ghulam

És coautora de dos llibres en els quals explica la seva història de supervivència i superació: a El secret del seu turbant (llegit per alguns alumnes de l'institut) narra com va haver-se de fer passar per un noi en el règim dels talibans per ajudar la seva família. També d'un recull de contes afganesos: "Contes que em van curar".

Llegiu la informació completa

El Departament de Filosofia ha rebut amb alegria el reconeixement rebut per l’alumna Juana Truffat, que va ser designada finalista de la categoria de fotografia a la III Olimpíada de Filosofia organitzada per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Cinc alumnes de segon de batxillerat (de totes les modalitats) van representar el nostre institut a la Olimpíada: Samuel Sánchez, Henry Lorenzo Álvarez, Aida Domínguez, Mar Escanellas i Juana Truffat. L’exercici consistia en dues proves: la de fotofilosofia i escriure una dissertació sobre si “Els avanços tecnològics conduiran a una evolució de l’espècie humana”.

wfoto1    wfoto2

Ells i elles van ser elegits després d’una preselecció entre una quinzena d’alumnes que cursen l’assignatura Història de la Filosofia. Els membres del Departament celebram la participació dels alumnes i el seu interès per la filosofia, en un moment que constantment és qüestionada la seva pertinença. Seguim sumant esdeveniments en aquesta jove Olimpíada ja que recordam el premi de Francesca Abrines, el curs passat, ara estudiant universitària.

http://seras.uib.cat/olimpiades/filosofia/

http://olimpiadafilosofiabalears.blogspot.com.es/

fil oli1

 

Professorat

  • Marc Mercadé. Tutor 2n batxillerat E
  • Xavier Riera. Tutor 1r batxillerat B
  • Carolina Salvado. Cap de departament.
  • Francisca Homar.

Assignatures

  • Valors Ètics 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO
  • Filosofia  (1r de batxillerat)
  • Història de la filosofia (2n de batxillerat)
  • Psicologia ( 2n Batxillerat: optativa)